Pages

Sunday, 22 May 2011

tips-tips elak di gelak!!!!!

Ko mesti pernah diketawakan apabila ko sangka orang yang berdekatan dengan ko panggil ko tapi sebenarnye dia panggil orang lain..oleh itu, untuk elakkan ko digelakkan lagi Neo sertakan beberapa langkah dan situasi untuk ko praktikkan
1.      Situasi ini sesuai untuk orang yang berbadan besar.lebih kerap dikenali sebagai mok.
Sekiranya ko terdengar ada awek panggil nama ko…Mok!! Wei Mok!! dan ko pon datang dengan bangga tapi  rupa-rupanya awek tu panggil kawan girl dia yang nama Mok jugak.ko da malu ni.comform-comform awek tu akan gelakkan ko..macamana ko nak buat?? Untuk elakkan dari ko dikertawakan oleh awek tadi, aku syorkan ko cube untuk jadi ganas,ko cube tengking dia kuat-kuat sampai dia takut..nanti comform awek tadi takot dan tak jadi ketawakan ko…

2.      Situasi ini sesuai untuk sesiapa yang kat rumah.
Contohnya macam ni, sekiranya ko sedap-sedap layan Hindustan tiba-tiba ko dengar mak ko panggil nama korang kat dapur… abang!!oh abang!!.....pastu apa lagi ko pon datang la tapi bila tengok rupanya mak ko panggil bapak ko..apa yang patot ko buat sebelum ko dikesan sebagai perasan??heheheh  apa lagi ko buat-buat la amek pinggan amek nasi..konon-konon ko gi dapur sebabko lapar nak makan.
3.      Situasi ini sesuai untuk penunggang motorsikal.
Sekiranya ko tengah bawak motor kat jalanraya ni..tiba- tiba je ko nampak kat bus stop ada orang tua lambai-lambai kat ko. Ko pon berhenti la.tapi bila ko da berhenti, rupa- rupanya ko dapat tahu orang tua tadi tu bukan lambai kat ko tapi lambai kat bas sebab nak tahan bas…skarang ni kat bus stop ramai awek da nak stand by ketawakan ko ni…so apa patut ko buat untuk elakkan dari di ketawa?? Aku rasa baik ko cepat-cepat ragut beg orang tua tu…pastu bila line clear nanti ko pulangkan la kt makcik tu..ko slow talk la baik-baik ngan dia..
4.      Situasi ini sesuai untuk orang ensem …
Sekiranya ko rasa ko ensem ko boleh guna situasi ni..emm ko bayangkan, ko tengah kenyit mata kat sowang awek ni, tetibe jek awek ni terus lambai-lambai konon-konon panggil ko..biasalah selalu ko kenyit mata awek cair terus panggil ko. tapi kali ni bila ko datang, rupanya dia panggil adik dia kat belakang ko.macam biasalah kalau orang perasan memang comform kene gelak..so, untuk elakkan ko kene gelak ngan dia baik ko cepat-cepat tanya dia sesuatu, contoh ayat macam ni...."emm cik adik..pukul berapa ye sekarang???"....hehehehe kiranya ko datang jumpa awek tu bukan sebab perasan tapi sebab nak tanya sesuatu.
5.      Situasi ini sesuai untuk driver teksi
Andaikata ko tengah drive teksi ni…tetibe jek customer kat belakang ko tanya ko da makan belum? Sihat ke tak? Macamana keje? Tengah syok-syok ko jawab apa yang customer tu tanya  tetibe jek baru ko taw yang dia sebenarnya bukan sembang ngan ko  pon tapi dia sembang ngan kawan dalam handphone dia..so untuk ko dikertawakana baik ko cepat-cepat amek handphone ko atau halkie talkie kat dalam teksi tu, ko pura-pura kol kawan ko.
6.      Situasi ini sesuai untuk semua lapisan masyarakat
Andaikata ko tengah jalan-jalan tiba-tiba ko perasan ada orang panggil ko, macam biasalaha kalau da perasan mesti ko pegi kat orang..tetibe plak orang tu sebenarnya memang tak kenal langsung ko dan tak panggil ko pon, tapi ko da datang kat dia ni, dia da muka pelik campur muka nak control gelak…untuk elakkan dia gelakkan ko terbahak-bahak baik ko keluarkan apa-apa barang yang ko ada contoh jam tangan dan ko pon pura-pura lah menyamar jadi salesman ye…ko buat-buat nk jual jam tangan ko kat dia comform ko tak kene gelak punya.
Tu je la langkah dan situasi yang Neo boleh sarankan kat ko…mungkin langkah tu sedikit sebanyak boleh tolong ko dari diketawa terbahak-bahak sebab ko perasan..tapi kalau ko tak percaya baik ko try buat. Comfirm menjadi beb!!!

3 comments:

Farhan Erza said...

agak bosan post ni... :(

Mr.Thinker@Ali said...

Apa yg bosannya? Ok jaa. Info yo! ^^

generasi_boneka_neo said...

its ok....setiap pndangan manusia berbeza....amek setiap kritikan dgn pnuh hati terbuka...heheheh